Kindbehartiger

De Kindbehartiger is er speciaal voor kinderen, in de leeftijd van 2 tot 18 jaar,  die zich in een scheidingssituatie bevinden. Een belangenbehartiger en vertrouwenspersoon voor kinderen, vóór, tijdens en ná een scheiding.

Bij een scheiding komt er zoveel op ouders af, dat zij vaak met moeite toekomen aan hun eigen emoties, en proberen hun hoofd bovenwater te houden in alle “grote-mensen-zaken” regelen. Ook komt het regelmatig voor dat beide ouders me de beste intenties, toch andere ideeën hebben, over wat goed is voor het kind. Hierdoor kan een kind, onbedoeld, in een lastige situatie belanden.

De Kindbehartiger;

  • Helpt kinderen de scheiding te begrijpen of te verwerken
  • Ontwerpt een ouderschapsplan mét het kind
  • Biedt ondersteuning aan kinderen om hun behoeften te vertalen richting ouders, en eventueel het juridisch speelveld, zoals een rechter
  • Begeleidt bij contactherstel tussen kind en ouder(s), als het contact tijdens de scheiding verloren is geraakt

In meerdere sessies met het kind, en eventueel de ouders, analyseert de Kindbehartiger doormiddel van gesprekken en spelmethodieken, de gevoelens, behoeften en wensen van het kind. Daarbij wordt de stem van het kind vertaald richting de ouders en, indien nodig, het juridisch speelveld. Bij het hersteltraject wordt het kind opnieuw in relatie gebracht met beide ouders, onder begeleiding van de Kindbehartiger.

Vooropgesteld is de Kindbehartiger er voor het kind, maar biedt ook ondersteuning aan de ouders, en eventueel andere betrokkenen. Er komt veel kijken bij een scheiding, en de Kindbehartiger kan:

  • Behulpzaam zijn bij het tot stand brengen van een omgangsregeling
  • Begeleiden bij de uitvoer van een omgangsregeling, de opvoeding en de zorgtaken
  • Ondersteuning bieden aan de ouders bij onderlinge communicatie en conflicten
  • De noden, belangen en wensen van het kind communiceren, naar eventueel andere betrokkenen. Bij een echtscheiding zijn ook vaak instanties en professionals betrokken, te denken aan advocaten, mediators, financieel planners, scheidingscoaches, kindertherapeuten, jeugdpsychologen en/of de jeugdbescherming. Voor al deze belanghebbenden spelen de wensen en behoeften van het kind een belangrijke rol.

Een Kindbehartiger kan worden ingeschakeld door ouders, kinderen en instanties. Als beide ouders gezag hebben, zal er door beide akkoord gegeven moeten worden, alvorens de Kindbehartiger met het kind in gesprek mag gaan. Bij kinderen van 12 tot 16 jaar is daarnaast toestemming van het kind vereist. Tussen de 16 en 18 jaar is alleen toestemming van het kind nodig.